تحلیلی بر بازتاب سخنان اخیر سردار مسجدی:
نیروی قدس و طرح اتصال به مدیترانه؟!
پنجشنبه ۲ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۱۴
عقل نظامیپایگاه خبری انصارحزب الله: سردار سرتیپ مسجدی مشاور عالی فرمانده نیروی قدس روز ۲۵ آذر ماه سال جاری، در مراسم نخستین سالگرد شهید مدافع حرم سردار «عباسعلی علیزاده» اظهاراتی درباره بسیج مردمی عراق داشت که مورد توجه رسانههای امریکایی نزدیک به کنگره امریکا قرار گرفت.
وی با تشریح مطالبی درباره اصل دفاع از سرزمین مقدس و بزرگ جمهوری اسلامی ایران و تأمین منافع و مصالح ملی است، ادامه داد: «باید این رزمندگان عزیز در این مناطق به شهادت برسند که امنیت جمهوری اسلامی و مرزهای ایران تأمین شود... هیچ عقل نظامی و سیاسی اجازه نمیدهد، دشمن وارد سرزمینشان شود و بعد بجنگند... در عمق استراتژیک باید به دنبال دشمن بود و دشمن را از بین برد همچنین باید او را از دسترسی به مرزهای جمهوری اسلامی واداشت... روزی داعش دمشق را گرفته و در عراق هم مناطق وسیعی را گرفته بود همچنین از طرف مرزهای ایلام و کرمانشاه در حال نزدیک شدن به مرزهای جمهوری اسلامی بودند اما امروز حلب به لطف الهی در پاکسازی کامل قرار میگیرد و در دمشق پاکسازی کامل انجام میشود.»
بخش مورد توجهبخش مورد توجه مشاور عالی فرمانده نیروی قدس زمانی آغاز شد که وی تشکیل بسیج مردمی در عراق را یکی از اقدامات سپاه قلمداد کرد و درباره آن گفت: «اقدام بعدی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکیل نیروی عظیم بسیجی معتقد و دوستدار ایران اسلامی همچون حشدالشعبی عراقی بوده است که با سازماندهی و تجربه جنگ ما در دفاع مقدس ارتش قدرتمندی تشکیل داده شد.»
نیروهای مقاومت و فرماندهان نیروی قدسمسجدی با اشاره به حضور حیدریون عراقی، زینبیون پاکستانی و حزبالله لبنان در کنار رزمندگان ایرانی در جبهه سوریه گفته بود: «شیعیان و جوانان امروز همه غیرتمندانه با توکل به خدای بزرگ و پشتیبانی و حمایت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این میدان حضور پیدا کردند...انسان مخلص، مجاهد، معتقد به ولایت و اهلبیت سرزمین برای خود نمیشناسد. مرام فرماندهان مجاهد جمهوری اسلامی در سپاه این است که در کنار رزمندگان در هر میدان باید حضور پیدا کنند، موقعی که رزمنده عراقی، حشدالشعبی عراق، نیروهای سوری، فاطمیون، زینبیون و حیدریون میبینند فرمانده رشید شما در کنار آنهاست روحیه، قدرت و به راه خود ایمان پیدا میکنند.»
دستمایهها «بیل رُگیو» از کارشناسان دایره تحقیق کنگره امریکا با انتشار گزارشی که عنوان و دستمایه آن را سخنان سردار مسجدی تشکیل داده بود، تلاش کرد بر تشکیل بسیج مردمی عراق به عنوان گام بعدی سپاه متمرکز شود. این گزارشگر کنگره، پیش از این نیز گزارشهای تحلیلی متعددی درباره بسیج مردمی در عراق منتشر کرده بود که دو نمونه اخیر آن گزارشی درباره فرایند تصویب قانون بسیج مردمی در عراق و برنامه عملیاتی بسیج مردمی در استان نینوا بود.
از تهران تا لاذقیه«بیل رُگیو» در این روند گزارش دهی تلاش کرده تشکیل بسیج مردمی در عراق، تبدیل آن به یک تشکیلات مستقل و برنامه عملیاتی این تشکیلات را در چارچوب یک پروژه از سوی نیروی قدس تشریح کند که هدف از آن اتصال ایران از مسیر عراق و سوریه به دریای مدیترانه است. در این پروژه ادعایی، مسیر اتصال ایران یا به عبارتی محور مقاومت به دریای مدیترانه، از تهران به بغداد میرسد و سپس از پایتخت عراق به «شرقاط» در جنوب شرقی «موصل» و سپس نقطه مرزی «ربیعه» با استان «حسکه» در سوریه متصل میشود و سپس با حرکت در مسیر کانتونهای کُردی در «قامشلو» و «کوبانی» از شمال حلب و بعد از آن غرب ادلب به بندر لاذقیه در غرب سوریه میرسد.
این طرح، براساس اظهارات اخیر برخی نیروهای بسیج مردمی و اخبار منتشر شده حول موضوع حرکت این تشکیلات به سوریه بعد از پایان کار موصل بنیان گذاشته و در خلال گزارشهای متعدد در قالب قطعات یک پازل درکنار یکدیگر چیده شدهاند. ترسیم چنین پروژهای با استناد به آغاز حرکت نیروهای بسیج مردمی به سمت مرز سوریه در استان نینوا تقویت شده است.
البته سال ۲۰۱۵ میلادی موسسه واشینگتن برای خاور نزدیک نیز در یک گزارش ۹۲ صفحهای تفصیلی ضمن تشریح وضعیت نیروهای ارتش و امنیتی عراق، پیش بینی کرده بوده که در صورت توسعه بسیج مردمی در عراق، این نیروها در سال ۲۰۱۶ توسط نیروی قدس به داخل سوریه انتقال داده خواهند شد و طرح ایران برای تسلط ده ساله بر این جغرافیا را فراهم خواهند نمود.
مسیر امن اظهارات اخیر سردار مسجدی درباره نقش نبرد در سوریه و عراق در تأمین امنیت ایران، نقش سپاه در ایجاد بسیج مردمی در عراق و توصیف نبرد فرماندهان نیروی قدس در کنار نیروهای چندملیتی مقاومت، شواهد عینی دوبارهای بود که گزارشگر دایره تحقیقات کنگره امریکا تلاش کرد از آن برای تکمیل این طرح ادعایی استفاده نماید که براساس آن نیروی قدس در حال اجرای یک برنامه پیچیده در منطقه غرب آسیاست. این طرحی است که سایر موسسات مطالعات راهبردی امریکا نظیر مطالعات جنگ نیز از آن با عنوان برنامهای برای ایجاد مسیر اتصال جدید و امنِ محور مقاومت از ایران به لبنان از طریق شمال سوریه یاد کرده بودند.